Ken je de ideeën-overflow?

Ken je de ideeën-overflow?

Je hebt zo veel creatieve ideeën dat je niet weet welk je het eerst wil uitwerken. En erger nog, het uitwerken op zich maakt je wat opstandig, want er zitten nog nieuwe ideeën in je hoofd.

Ik zit er middenin. Volop bezig met een project waaraan ik prioriteit wil geven. En tegelijk zo veel nieuwe ideeën dat mijn hoofd soms wel lijkt over te lopen. Een idee voor een koffietafelboek. Een idee voor superboeiende extra inhoud in mijn najaarscursus. Ideeën voor een cursus in de lijn van het goede doel dat ik vorig jaar ben gestart. En vanmorgen tijdens het lopen nog een boekidee over datzelfde goede doel.

Vroeger zou ik op zo’n moment van het ene idee naar het andere gesprongen zijn. Waardoor geen enkel plan écht uitgewerkt werd.

Jammer, he.

Ondertussen heb ik mezelf een strategie aangeleerd die mij toelaat voluit mijn inspiratie te omarmen, en toch te blijven focussen. Wat ik doe?

Allereerst ben ik heel dankbaar. Wat een rijkdom zijn al die ideeën! Daarna neem ik mijn ideeënschrift en noteer ik kort wat en hoe. Alles wat ik al weet, komt erin. Zo neemt het geen ruimte meer in in mijn hoofd en hou ik het toch binnen handbereik.

En dan? Dan laat ik het los. Want zoals ik al zei: ik heb eerder al een duidelijke focus gekozen. Pas eind september mag ik van mezelf een nieuwe focus kiezen. Dan kies ik dat idee dat mij op dat moment het meeste prikkelt. Prik ik een nieuwe deadline.

Tot dan blijft mijn ideeënschriftje mijn geheime schatkist.