Over mij

Ik ben Annelies Van Dyck, dichter en schrijfcoach. Ik help schrijvers en solo-ondernemers bij het schrijven vanuit hun natuurlijke creativiteit, in verbinding met zichzelf en hun tekst. 

Al heel mijn leven is verwondering wat mij drijft.

Ik word blij van nieuwe dingen bijleren, nieuwe plaatsen ontdekken en die dingen waarnemen die de wereld rondom ons zo bijzonder maken. Dat is de reden waarom ik al sinds mijn tienerjaren zo graag poëzie schrijf. Het is ook wat me ertoe gebracht heeft om wetenschappen te studeren, wetenschappelijk onderzoek te doen en na mijn doctoraat gedurende tien jaar in heel uiteenlopende sectoren te werken. Graag nieuwe dingen leren, is een hardnekkig virus! 

Toen mijn oudste zoon één was, werd ik leidinggevende. Ik volgde mijn eerste opleiding over coaching, las veel over opvoeding en psychologie. Gaandeweg groeide mijn passie voor de mens in ontwikkeling. Ik verdiepte me in het coachingsvak en voelde me als een vis in het water: eindelijk een domein waar verwondering hand in hand ging met verbinding. Het fijne aan coach zijn, is dat het je een spiegel voorhoudt: ik leerde tijdens mijn opleidingen en in mijn job zo mogelijk nog meer over mezelf dan over het vak. 

And then life happened. In februari 2016 was mijn lichaam op. Mijn derde zwangerschap had mijn lichaam uitgeput, mijn lieve lijf had alles gegeven wat het kon. Ik werd ziek, sliep amper, kon niet meer. In overlevingsmodus ben ik bevallen, een week later ben ik ook mentaal gecrasht.

Gelukkig mocht ik rekenen op de steun en zorg van fantastische professionals. De depressie ging voorbij, mijn lichaam begon langzaamaan te herstellen. En ik was niet meer dezelfde als voorheen. Oog in oog met mijn diepste demonen had ik behalve angst ook vertrouwen ontdekt, zachtheid en geduld. 

Het werd me steeds duidelijker dat ik mijn hart echt wilde gaan volgen. Mijn durf werd groter: als ik dit beest had verslagen, dan kon ik ook de gouden kooi van een vaste job als werknemer achterlaten en toch op mijn pootjes vallen.

Mijn herstel had nog een tweede wending in petto. Ik hervond mijn liefde voor het schrijven, een liefde die anders was dan voordien. 

Ik merkte nu hoe heerlijk het was om te schrijven vanuit contact met je lichaam. Ik ontdekte de relatie tussen zelfzorg en flow. Ik liet me niet langer stoppen door faalangst. Mijn gedichten gingen erop vooruit en ik had veel minder te herwerken. Plots ging het schrijven veel makkelijker. Hoe dichter ik bij mezelf kwam, des te vlotter kwamen de woorden eruit.

Het was alsof ik de wereld opnieuw leerde kennen, een wereld waarin mijn liefde voor het schrijven niet enkel ging over het bereiken van een resultaat, maar ook (en vooral) over het proces.

Helaas gaan de meeste schrijfcursussen vooral over het métier van het schrijven, het technische aspect. De fundamentele vragen worden er amper aangeraakt.

Hoe je makkelijker toegang kan krijgen tot je creativiteit.
Wat je kan doen wanneer de inspiratie niet komt.
Hoe je kan schrijven in jouw eigen, unieke, authentieke stijl.
Hoe je goed kan omgaan met ontzettend waardevolle, maar rakende feedback. (Spoiler alert: ik geloof niet in “je boven kritiek zetten”.)

Na mijn herstel ben ik me voluit gaan verdiepen in wat maakt dat we kunnen creëren vanuit vrijheid. Ik ben er ondertussen van overtuigd geraakt dat iedereen creatief is. Dat je kan leren toegang krijgen tot je creativiteit. En dat die niet ligt in fancy brainstormtechnieken of one-size-fits-all methodes, maar net in het hele persoonlijke, in jouw eigen handleiding als creatieveling.

In september 2018 heb ik het bedrijfsleven vaarwel gezegd en de stap gezet om van mijn passies mijn eigen zaak te maken. Het was mijn oudste zoon die met de naam Auryn kwam nadat hij Het Oneindige Verhaal had gelezen van Michael Ende. Auryn staat voor “Doe wat je wil”, en dat is precies wat mijn zaak voor mij is: een kans om heel dicht te blijven bij wat ik diep vanbinnen wil betekenen voor de wereld.

Ik wil verwondering brengen. Dat doe ik door jou, schrijver of solo-ondernemer, te leren hoe je kan schrijven met je meest pure stem.

Je kan bij mij terecht voor persoonlijke begeleiding, voor opleidingen en voor dag- en weekendworkshops. Ik nodig je graag uit om even een kijkje te nemen bij mijn aanbod. Sinds mei 2019 ben ik daarnaast ook verbonden aan de nieuwe, volledig online groepspraktijk De FlowFabriek.

De makkelijkste manier om me te bereiken is via annelies@auryninspireert.be. Je vindt me ook terug op Instagram en Facebook. Of stuur me een berichtje via het formulier hieronder. 

Tot gauw!

Warme groet,

Annelies

PS: Mijn ervaring met postpartumdepressie mondde uit in het project Een hart voor haar, een actie in het kader van Music for Life die ik sinds 2017 met veel liefde organiseer, samen met een heleboel kanjers van vrijwilligers. Je kan onze actie op vele manieren steunen, bijvoorbeeld door de gedichtenkaartjes aan te kopen die ik maakte samen met illustratrice Sandrine Lambert.