Schrijfdagen.

Ik experimenteer de laatste tijd met schrijfdagen. Op vrijdag en maandag focus ik op één ding: schrijven.

Mijn vrijdagen voor de poëzie zijn ondertussen al vaste prik. Op vrijdag werk ik aan nieuwe gedichten, herwerk ik eerder geschreven eerste versies. Poëzie lezen zit er op zo’n dag meestal ook bij. Lezen werkt voor mij namelijk bijzonder inspirerend, wat het schrijven dan weer bevordert.

Vanaf vandaag komt daar de maandag-blogdag bij. Vandaag schrijf ik dus verhalen voor mijn blog/nieuwsbrief/social media. (Ik maak bij het schrijven geen onderscheid in medium, die beslissing neem ik achteraf.) Vandaag schrijf ik over creativiteit, maak ik tijd om de teksten uit te werken die in mijn hoofd klaarzitten.

Ik vind het heerlijk. Ik hoef niet na te denken over wat ik zal doen vandaag, hoef mezelf niet te motiveren: vandaag mag ik de schrijfcocon in. En dit stukje is daarvan het eerste resultaat.

Voor mij lijkt het voorlopig goed te werken, zo’n vast moment in de week om te schrijven. Beter dan elke dag een beetje schrijven. Dat was wat ik voordien probeerde en ook wat Austin Kleon aanraadt, de schrijver van enkele hele fijne boekjes over creativiteit. Ik ben grote fan van Austin Kleon, maar dat dagelijks gericht schrijven was toch niet helemaal mijn ding. Want ik heb ook nog wel andere dingen te doen, en in het gevecht om mijn aandacht, wonnen andere taken het steeds van schrijven.

(Tussen haakjes: ik maak hier een onderscheid tussen gericht schrijven aan teksten en flowschrijven. Flowschrijven is je gedachten neerschrijven zoals ze komen. Het is een methode die voor vele mensen fantastisch goed werkt om inspiratie op te wekken. De methode werd bekend oa dankzij Julia Cameron, die spreekt over morning pages. Flowschrijven doe ik dagelijks. Stukjes of gedichten schrijven dan weer niet.)

Schrijven is een vorm van diep werk. Dat is werk waarvoor je voldoende concentratie nodig hebt. En wat blijkt? Er zijn vier manieren waarop je zo’n diep werk als schrijven kan organiseren:

  • Je kan dagelijks in kleine beetjes schrijven, zoals Austin Kleon doet. Volgens Cal Newport, die de term ‘diep werk’ bedacht, werkt dagelijks schrijven vooral goed voor mensen die voltijds schrijver zijn – wat kan verklaren waarom ik het niet ingepland kreeg.
  • Je kan je tijd opsplitsen in schrijfdagen en niet-schrijfdagen. Deze methode werkt voorlopig heel goed voor mij. Gedichten schrijven op vrijdag doet me deugd, en ook deze eerste blogdag blijkt erg prettig.
  • Een derde methode is om wanneer je maar kan, proberen te schrijven. Vrij moment? Schrijftijd!
  • Of, tot slot, je kan enkele dagen in afzondering gaan op een inspirerende locatie waar de woorden makkelijker vloeien. Veel schrijvers zweren erbij: een weekend, een week of nog langer ongestoord schrijven op een bijzondere locatie.

Het leuke is: je mag zélf de manier ontdekken die bij jou past. Want iedereen heeft een andere handleiding. Je hebt het dus voor het kiezen. Wat kies jij?

Naar ik hoor uit de enthousiaste reacties van deelnemers aan Pure Verhalen, is een dag schrijven met begeleiding trouwens ook een aanrader. 😉 Klik even door als je meer info wil over de dagworkshop voor schrijvers of de dagworkshop voor solo-ondernemers.

Of voel je meer voor de methode van enkele dagen schrijven op een bijzondere locatie? Dan ben je meer dan welkom op het inspiratierijke blogweekend ‘Duik in je Blog’ of het magische Pure Verhalen XL. Beide weekends vinden plaats in schrijfresidentie ‘Het huis van de Dichter’ in Watou.