Drie tips wanneer schrijven met de hand pijn doet

“Maar Annelies, ik kàn niet schrijven. Fysiek dan. Schrijven doet pijn.”

Enkele aspirant-schrijvers hebben me met deze woorden al schaakmat proberen te zetten.

En hoewel ik begrijp dat het vervelend is wanneer schrijven pijn doet, geloof ik niet dat jij echt niet ‘kan’ schrijven. Als in: tekst produceren.

Je hebt alleen nog niet de manier gevonden waarop het voor jou wél werkt.

Ontdekken wat jou helpt, is het belangrijkste wat je kan doen als schrijver. Jij bent de enige die kan onderzoeken welke strategie voor jou werkt en welke niet.

Het is voor iedereen anders. Gelukkig zijn er wel een aantal oplossingen die je alvast eens kan uittesten wanneer schrijven met de hand pijn doet.

Tip één: oefen een zachtere pengreep

Sommige schrijvers willen zoveel controle uitoefenen op het resultaat, dat ze hun pen krampachtig vasthouden.

Als jij één van die schrijvers bent: probeer het eens wat losser. Ontspan je hand en laat je meevoeren door het schrijfproces. Weet dat de woorden al in je zitten. Je hoeft ze niet te verzinnen, ze komen wel.

Tip twee: zorg voor een ergonomische schrijfplek

Dat klinkt saai, ik weet het… Maar schrijven betekent nu eenmaal soms lange tijd na elkaar zitten. Dat kan fysieke stress geven voor je lichaam.

Ken dus je lijf: heb jij een kwetsbare rug? Vaak problemen met je nek? Ga dan niet opgekruld in een bolletje schrijven in bed. Zorg voor een ergonomische schrijfplek en maak van je lichaam je bondgenoot.

Tip drie: gebruik een ander schrijfmedium

Schrijven met de hand is een gekende tip om je creativiteit te laten vloeien. Het is goed voor je brein, zeggen onderzoekers. Maar zo’n onderzoek gaat over gemiddelden, niet over jou.

Trek op onderzoek uit. Experimenteer. Wie weet past een ander medium beter bij je? Je kan schrijven op de pc of je tekst dicteren aan een app terwijl je een heerlijke wandeling maakt. (Dat laatste kan bijvoorbeeld met Google Keep op Android en met Siri op iPhone.)

Er is geen goed of fout!

Welke tip ga jij eens uittesten?