Wat kan je doen wanneer je vastzit met een tekst?

Het overkomt me wel eens.

Ik ben fijn aan het schrijven, wanneer iets mijn aandacht opeist. (Mijn e-mailprogramma zet ik meestal af, maar met kinderen lukt dat niet zo goed. 😉 )

En als ik dan terug naar mijn tekst ga, dan… komt er niets meer. Alsof mijn hoofd plots leeg is.

Mijn innerlijke criticus springt op zo’n moment graag het podium op. Was ik wel zo goed bezig? Moet ik niet ontzettend hard gaan redigeren nu? En durf ik dit wel te schrijven, is het niet té kwetsbaar?

Gelukkig weet ik één en ander over omgaan met mijn innerlijke criticus. Ik weet dat vechten niet helpt, en dat er strategieën zijn waarmee ik mijn aandacht terug kan brengen naar mijn tekst.

Hieronder deel ik enkele ideeën die ook jij kan gebruiken wanneer je vastloopt. Ze komen zowel uit mijn eigen schrijfpraktijk als uit internationaal onderzoek naar creativiteit en het schrijfproces.

Veel succes!

Schenk aandacht aan je lichaam

Je zal het vast wel gemerkt hebben: jouw innerlijke criticus zit graag in je hoofd. Hij trekt je aandacht naar je gedachten, waardoor je vastloopt in gepieker.

Wat dan helpt, is aandacht schenken aan je lijf. Dat doe je bijvoorbeeld met behulp van je ademhaling. Hoe is die op dit moment? Zijn twee opeenvolgende ademteugen hetzelfde? En welke lichaamsdelen bewegen tijdens een ademhaling?

Deze techniek wordt ook wel eens ‘aarden’ genoemd (‘grounding’ in het Engels). Hij wordt gebruikt in therapieën, bijvoorbeeld bij het omgaan met angsten of trauma’s, maar werkt ook prima om je innerlijke criticus tot rust te laten komen.

Wat heb jij op dit moment nodig?

Schrijfflow is een heerlijk gevoel, maar het komt helaas met een bijwerking. Door flow kan je tijdelijk je lijfelijke noden uit het oog verliezen.

Was je al enkele uren aan het schrijven voor je vastliep? Dan is de kans groot dat je lichaam nu even iets anders nodig heeft. Luister daar maar even naar: schenk jezelf een drankje in, eet een gezonde maaltijd, ga naar het toilet, kortom: doe wat je lichaam je vraagt.

Het is zoveel makkelijker om creatief te zijn wanneer je basisbehoeften zijn voldaan!

Luister naar je innerlijke criticus

Deze tip is misschien wel de meest tegen-intuïtieve van allemaal. Want het is zo verleidelijk om te vechten tegen je innerlijke criticus: hij werkt je tegen, toch?

Helaas werkt het zo niet. Bij een gevecht met je innerlijke criticus kan je alleen maar verliezen. Je creativiteit is veel meer gebaat bij vriendschap tussen jullie.

Geef je innerlijke criticus daarom eens vijf minuten lang je volle aandacht. Zet een wekkertje, neem een blad papier en een pen en laat hem aan het woord. Wat wil hij je zeggen? Waar wil hij je tegen beschermen? Schrijf het vijf minuten lang ongecensureerd neer. Nadien keer je terug naar je tekst.

(Als je niet meteen kan terugkeren, kan je na die vijf minuten nog een brief terugschrijven naar je innerlijke criticus. Vertel hem dat je het begrijpt, dat je ziet hoe hij het goed met je voorheeft. En geef een antwoord op zijn bezorgdheden. Het klinkt misschien een beetje vreemd, maar het werkt echt!)

Beweeg

Als de voorgaande tips niet helpen, dan zou het kunnen dat je bureau op dit moment niet de beste plek voor je is. Misschien moet jij er eens uit.

Wandelen, fietsen of hardlopen zijn fantastische manieren om uit een piekerlus te komen en je creativiteit aan het werk te zetten. Een korte wandeling kan al erg verhelderend werken!

Geef je ogen maar de kost, geniet van het buiten zijn en voel hoe de wind langs je haren strijkt.

Hoewel ik je niet kan garanderen dat de gouden inval zal komen tijdens je wandeling (*), wordt de kans wél stukken groter dan wanneer je blijft staren naar je scherm.

(*) Helaas! Moest er zo’n shortcut bestaan, dan behoorden schrijfblokkades allang tot het verleden… 😉